MenüBezár

Kéziszámla.hu

Milyen számlatömbre van szükségem?

Látszólag egyszerű kérdés, de mégsem az. Szerintünk te most számlát szeretnél kiállítani és nincs időd arra, hogy elmerülj a számviteli szabályok, az áfa-törvény és az összes egyéb kapcsolódó jogszabály tanulmányozásában, ezért igyekszünk neked az összes fontos tudnivalót nagyon röviden összefoglalni.

Mielőtt ebbe belekezdenénk, azért felhívjuk a figyelmedet, hogy a legegyszerűbb, legkényelmesebb és messze a legolcsóbb megoldás, ha egy online számlázóprogramot használsz. Ez nemcsak feleslegessé teszi, hogy te kalkulálgasd az áfát, de még a cégadatokat is autmatikusan kitölti.

Típusok

Kétféle számlatömböt lehet vásárolni: az egyikben számlák, a másikban készpénzfizetés számlák találhatók. Az, hogy egy adott tömbben milyen számlák vannak, rá van írva a már a borítóra is, így nem lehet őket összetéveszteni.

  • Számla
  • Készpénzfizetési számla

Számla

Az általános számlaformátum minden esetben használható, azaz készpénzes, átutalásos, kártyás vagy bármilyen egyéb fizetés esetén. Ezen fel lehet tüntetni a számla kiállításának dátumán kívül a teljesítési dátumot és a fizetési határidőt is.

Készpénzfizetési számla

A készpénzfizetési, vagy máshol készpénzfizetéses számla egy egyszerűsített számlaformátum arra az esetre, amikor a vevő a számla kiállításakor azonnal készpénzzel, vagy a készpénzt helyettesítő egyéb, nem halasztott módon (pl. bankkártya) fizet. A készpénzfizetési számla kiállításával egyúttal azt is igazoljuk, hogy a számla ellenértékét megkaptuk. Ez fordítva is igaz: ha a vevő készpénzfizetési számlát kap, az egyúttal azt is igazolja, hogy a számlát kifizette.

A készpénzfizetési számla kitöltése egyszerűbb, mert itt kevesebb adatot kell megadni.

Mikor melyiket vegyem?

Ha csak néhány számlát állítasz ki egy hónapban és a vevőid általában átutalással fizetnek, akkor az a legegyszerűbb megoldás, ha veszel egy “normál” számlatömböt, amire bármilyen fizetési módot ráírhatsz.
Ha a vevőid mindig készpénzzel fizetnek neked, akkor egyszerű megoldás a készpénzfizetési számla.