MenüBezár

Kéziszámla.hu

Ha maradnék a jó régi számlatömbnél, milyenre van szükségem?

Látszólag egyszerű kérdés, de mégsem az. Szerintünk te most számlát szeretnél kiállítani és nincs időd arra, hogy elmerülj a számviteli szabályok, az áfatörvény és az összes egyéb kapcsolódó jogszabály tanulmányozásában, ezért igyekszünk nagyon röviden összefoglalni neked az összes fontos tudnivalót .

Mielőtt ebbe belekezdenénk, azért felhívjuk a figyelmedet, hogy a legegyszerűbb, legkényelmesebb és messze a legolcsóbb megoldás, ha egy online számlázóprogramot használsz. Ez nemcsak feleslegessé teszi, hogy te számolgasd az áfát, de még a cégadatokat is automatikusan kitölti. 2021. január 1-től pedig úgyis minden számlát be kell jelentened online a NAV felé - miért ne várnád felkészülten a határidőt?

Ez azt jelenti, hogy ha kéziszámlázol, akkor is be kell jelentened majd online felületen a NAV felé a számlákat. Teljesen világos, hogy ez egy felesleges, költséges, időpazarló és környezetterhelő megoldás lenne. Mi a megoldás?... Az online számlázás! Választhatod még a kéziszámlát a vele járó összes macerával, de érdemes átgondolnod, nem lenne-e jobb számodra már most is egy gyorsabb, környezetkímélő, NAV-álló online számlázó megoldás, amely ráadásul ingyenes?

Mindezek ellenére arra az esetre, ha továbbra is a kéziszámlát preferálnád, alább részletezzük a kéziszámlák típusait.

Típusok

Kétféle számlatömböt lehet vásárolni: az egyikben számlák, a másikban készpénzfizetés számlák találhatók. Az, hogy egy adott tömbben milyen számlák vannak, rá van írva a már a borítóra is, így nem lehet őket összetéveszteni.

  • Számla
  • Készpénzfizetési számla

Számla

Az általános számlaformátum minden esetben használható, azaz készpénzes, átutalásos, kártyás vagy bármilyen egyéb fizetés esetén. Ezen fel lehet tüntetni a számla kiállításának dátumán kívül a teljesítési dátumot és a fizetési határidőt is.

Készpénzfizetési számla

A készpénzfizetési, vagy máshol készpénzfizetéses számla egy egyszerűsített számlaformátum arra az esetre, amikor a vevő a számla kiállításakor azonnal készpénzzel, vagy a készpénzt helyettesítő egyéb, nem halasztott módon (pl. bankkártya) fizet. A készpénzfizetési számla kiállításával egyúttal azt is igazoljuk, hogy a számla ellenértékét megkaptuk. Ez fordítva is igaz: ha a vevő készpénzfizetési számlát kap, az egyúttal azt is igazolja, hogy a számlát kifizette.

A készpénzfizetési számla kitöltése egyszerűbb, mert itt kevesebb adatot kell megadni. (Azonban 2021 elejétől már ez is sokkal macerásabb lesz, mint az online számlázás.)

Mikor melyiket vegyem?

Ha csak néhány számlát állítasz ki egy hónapban és a vevőid általában átutalással fizetnek, akkor az a legegyszerűbb megoldás, ha veszel egy “normál” számlatömböt, amire bármilyen fizetési módot ráírhatsz.
Ha a vevőid mindig készpénzzel fizetnek neked, akkor egyszerű megoldás a készpénzfizetési számla - de csak 2021 januárjáig, amikortól már ennek a használata is irdatlanul sok plusz kellemetlenséggel jár majd, hiszen minden kiállított számládat online jelentened kell majd a NAV felé.